Subsidies, leningen en fiscaal voordeel

Investeren in een opleiding of training loont altijd. Want alleen als je up-to-date blijft met alle ontwikkelingen binnen je vak, kun je van meerwaarde blijven. Voor je team, voor je bureau of organisatie. En dan is het natuurlijk helemaal fijn als je met voordeel kunt studeren. Wist je dat bij SRM dat heel makkelijk kan? Hieronder zetten we je mogelijkheden op een rij.

Alle financieringen en subsidies in één overzicht? Wil jij alle financieringen en subsidies overzichtelijk bij elkaar, zodat je dit rustig kunt bekijken in je eigen tijd? Vraag dan direct de brochure Financiering en Subsidie aan.

Vraag subsidiebrochure aan

Voor de student  

Btw-voordeel 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, HBO Bachelor of volledige Master, dan zijn deze opleidingen altijd vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Kan jouw organisatie btw terugvorderen of betaal je de opleiding zelf? In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief-btw-prijs. Ofwel, je hebt dan een groot voordeel op de prijs inclusief btw. Wil je meer weten hierover? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs. 

Kies een UWV krapteberoep 

Zit jij (binnenkort) zonder baan thuis en wil je liever vandaag dan morgen weer aan de slag? Dan is dit misschien wel het moment om een nieuwe weg in te slaan. Er zijn diverse beroepsgroepen waar enorme personeelstekorten zijn. Dit worden krapteberoepen genoemd. Online marketeer is een voorbeeld van zo’n krapteberoep. Bij een omscholing tot online marketeer kun je via het UWV 2.500 euro subsidie krijgen voor de marketingopleidingen van SRM. Wellicht is dit de kans die bij jou past. Lees hier meer over de voorwaarden. 

Gratis ontwikkeladvies 45+ 

Als 45-plusser weet je dat interesses en carrièredoelen veranderen naarmate je jezelf ontwikkelt. Voor mensen zoals jij, die hun volgende loopbaanstap willen bepalen, heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld voor een ontwikkeladvies. Een subsidie hoef je niet terug te betalen. Een goede motivatie om actief met je ontwikkeling bezig te zijn. Onze samenwerkingspartner EVC Centrum Nederland helpt jou graag bepalen wat je volgende stap is. Lees meer over voorwaarden van de subsidieregeling ontwikkeladvies 45+

Transitievergoeding 

Wanneer je onvrijwillig ontslagen wordt (via de kantonrechter of het UWV) heb je recht op een transitievergoeding van je werkgever. Deze vergoeding helpt je om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Gebruik de transitievergoeding bijvoorbeeld voor het volgen van een opleiding (MBO, HBO Bachelor of Master), training of cursus. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. 

Voor de werkgever 

Ontdek hoe werknemers met zakelijk voordeel kunnen studeren. 

Belastingvoordeel 

De studiekosten van je medewerkers mag je als werkgever belastingvrij betalen. Dit is alleen mogelijk als er geen andere partij is die de kosten betaalt en als de scholing gericht is op de persoonlijke en/ of vakkundige ontwikkeling van de werknemer. Heb je meer informatie nodig? Raadpleeg de pagina Scholingskosten in de loonheffingen

SLIM-subsidieregeling 

Ben je werkzaam bij een mkb-bedrijf (van maximaal 250 medewerkers) of is jouw organisatie werkzaam in de sectoren toerisme, horeca of landbouw? De SLIM-subsidieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is beschikbaar om leren en ontwikkelen te stimuleren. Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor: 

  • het in kaart brengen van de scholingsbehoefte in jouw bedrijf en het opstellen van een opleidings- of ontwikkelplan; 
  • loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers; 
  • het uitwerken en/ of implementeren van methodes om werknemers te stimuleren zich te ontwikkelen;  
  • het aanbieden van een praktijkleerplaats bij een erkend leerbedrijf. Dit voor (delen van) een MBO-opleiding in de derde leerweg. Bekijk meer informatie over de SLIM-regeling
 

MDIEU (Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden)

​De maatwerkregeling duurzame inzetbarheid en eerder uittreden ofwel MDIEU heeft als doel om zoveel mogelijk mensen gezond en werkend de pensioengerechtigde leeftijd te laten bereiken. Via deze regeling of subsidie wil de overheid het volgen van kortdurende trainingen stimuleren. Daarnaast steunt de overheid hiermee sectoren die willen investeren in duurzame inzetbaarheid. Bekijk de pagina over het MDIEU voor meer informatie.  

Sectoren & Branches  

Zoek je naar subsidiekansen voor je sector? Er zijn in Nederland ongeveer honderd fondsen voor opleiding en ontwikkeling (O&O-fondsen) actief. Een O&O-fonds helpt werkgevers en vakbonden bij het opleiden en ontwikkelen van werknemers. In CAO’s zijn er scholingsbudgetten afgesproken. Het O&O-fonds maakt gebruik van deze budgetten om werknemers te ondersteunen bij hun (loopbaan)ontwikkeling en het op peil houden van  vakbekwaamheid. Je kunt alle O&O-fondsen vinden op OOverzicht.nl